Primul schimb gratuit indiferent de motiv. livrare în 1-3 zile lucrătoare. comandă cu încredere!

Îți dorești o bucătărie cu un decor minimalist?

după Sofazip Romania
Îți dorești o bucătărie cu un decor minimalist?

Vrei să schimbi înfățișarea bucătăriei tale? Ai optat pentru un decor minimalist? Iată câteva idei utile ce-ți vin în ajutor.

Când vorbim de bucătării în stil minimalist, trebuie să ne referim la trei aspecte importante: culoare, spațiu, simplitate.

Pentru un apartament de bloc ori pentru case cu dimensiuni limitate, o bucătărie minimalistă este cea mai bună alegere pentru amenajare.

Alegând esența și optând pentru mai puțin (devizele minimalismului: less but better și less is more), conferi spațiului tău un aspect simplu, dar totodată elegantă și cel mai important lucru, îl faci ușor de întreținut.

Persoanele ordonate, cele care nu vor să lase la voia întâmplării amănuntele, cei care sunt dușmanii dezordinii, își găsesc în stilul minimalist o viață echilibrată.

Bucătăria, chiar mai mult decât alte încăperi este locul unde fără o bună organizare se creează un haos cât ai bate din palme. Și, în loc să ai un spațiu practic și funcțional, vei avea un dezastru de nedescris.

Pe de altă parte, ar fi bine să înțelegeți că stilul minimalist nu se potrivește oricărui spațiu, nu se potrivește oricărei bucătarii.

Minimalismul înseamnă simplitate și strictul necesar, culori monocrome și iluzie de spațiu.

Atunci când bucătăria ta are de la 40 mp în sus, să vorbești despre adoptarea unui stil minimalist este cumva nepotrivit.

Minimalismul în decorarea ori redecorarea bucătăriei

Ca să aplici acest stil minimalist în bucătăria ta, trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante: spațiul din bucătărie, culorile pereților și ai mobilierului, designul mobilierului, decorul și lumina.

Din start, într-o bucătărie minimalistă mobilierul trebuie aranjat convenabil pentru a crea impresia de spațialitate.

Aici se intervine cu ceea se cheamă open space. Deci, dacă ai pereți despărțitor, ia-ți adio de la ei. Într-o amenajare se merge pe ideea de fluidizare a spațiului, spre exemplu de deschidere a livingului spre bucătărie.

Accesoriile decorative folosite într-o astfel de bucătărie nu trebuie să fie la fel de numeroase ca în alte camere. În stilul minimalist, decorurile au o mai mică importanță, iar bucătăria cu atât mai mult. Așadar, decorare sau redecorare, este nevoie de cât mai puține accesorii decorative. Acestea trebuie să fie cât mai depărtate unele de altele, altfel se creează aglomerații.

Poți opta pentru o vaza cu flori, un ghiveci cu flori, un ceas de perete, o farfurie decorativa, un cos cu fructe etc.

Cele mai plăcute decoruri într-un stil minimalist sunt elementele naturale, ghivecele cu flori de exemplu.

Culori pentru pereți și mobilier

Pereții sunt inevitabil albi sau cel mult un gri deschis mat. Culoarea mobilierului trebuie sa fie în nuanțe de gri, bej, verde, alb, negru, maro deschis.

Petele de culoare vor fi adăugate ulterior - tablouri, vase decorative, ghivece flori, huse scaune bucătărie, alte decorațiuni.

Designul mobilierului se păstrează și el în linii simple, clare, netede.

Nu este permis excesul de mobilier, doar strictul necesar. În stilul minimalist nu-și are locul mobila masivă. Este de preferat în locul mobilierului din lemn, cel din pal, inox, sticlă mată ori semitransparentă.

Texturile sunt lucioase, pentru a reflecta lumina și a adăuga un plus de spațiu. Blaturile trebuie să fie în modele cât mai simple, din piatră ori compozit, rezistente și confortabile.

Mobilierul de bucătărie trebuie să fie cât mai simplu cu putință, fără mânere la vedere, cu o bună compartimentare. Micile elemente prezente în bucătăriile clasice sunt ascunse în bucătăria minimalistă. Nimic nu e la vedere.

Lumina este indicat a fi cât mai naturală. Sunt excluse perdelele ori draperiile în decorul minimalist. Se presupune că orice acoperire a ferestrei înseamnă limitarea accesului la lumina naturală.

În echilibru, lumina artificială nu se dorește a fi în exces și oricum, în niciun caz lumină albă - rece. Se merge pe o lumină caldă, ușor difuză.

Designul mobilierului

Înainte de orice, când vine vorba de o bucătărie minimalistă, trebuie dimensionat corect spațiul de care dispunem. De la început trebuie să ținem seama de o compartimentare eficientă. Pentru bucătărie se practică în general trei zone: zona de gătit care include blatul de lucru, aragazul și plita, zona de spălat ce include chiuveta, mașina de spălat vase și tocătorul de resturi, precum și zona de depozitare unde intră sertare, dulapuri, frigider, congelator etc.

Pentru că la noi în Romania majoritatea bucătăriilor au dimensiuni reduse, această abordare minimalistă este oricând binevenită.

Însă, alegerea mobilierului și compartimentarea implicită nu ține numai de gust și de stilul minimalist, ci și de forma spațiului. De fapt, de acolo plecăm. Există bucătării în formă de U, există bucătării dreptunghiulare ori pătrate, există bucătării în L. Din acest motiv nu putem începe nicio amenajare fără o schiță prealabilă pe care trebuiesc notate dimensiunile spațiului. În funcție de aceste dimensiuni și de regulile de distanțare cunoscute putem trece mai apoi la o amenajare propice, alegând stilul dorit dar și potrivit spațiului avut la îndemână.

De exemplu, acolo unde spațiul este deosebit redus, un element care ne scoate din încurcătură este efectul de înălțime. Putem astfel să optăm pentru organizarea eficientă a spațiului pe înălțime, prin instalarea de sertare și dulapuri pe verticală, până în tavan.

Mobila în bucătăria minimalistă trebuie să fie simplă. Fronturile nu au nevoie de finisările stilurilor clasice ori vintage. Ele sunt lipsite de orice element ieșit în afară. Pentru că într-o astfel de bucătărie lipsesc mânerele de la mobilier, accentele de culoare se pot da cu un robinet strălucitor și o aparatură electrocasnică lucioasă.

Efecte de lumini

În bucătăria minimalistă vă spuneam mai sus că domină albul, griul și negrul. Dacă ați optat pentru un spațiu deschis, puteți face o delimitare vizuală a spațiului, discretă, fie printr-o întrerupere de culoare la nivelul pereților, fie printr-un element decorativ.

Albul este cel care reflectă lumina, care dă senzația de relaxare, pe când negrul conferă statornicie, eleganță. Griul completează decorul oferind în același timp diversitate bucătăriei, fără a-i strica echilibrul și cromatica.

Pentru a revigora însă un astfel de spațiu este posibilă uneori alăturarea albului de o culoare intensă.

Se recomandă ca tavanul să fie alb cu orice preț, iar pata de culoare să fie adăugată la pereți. Însă, în niciun caz culoarea intensă nu va fi continuă! Acest contrast va fi de-a dreptul încântător, mai ales dacă vei scoate din contrast elementele de mobilier, păstrându-le în gama non culorilor (alb - gri - negru).

O încăpere minimalistă în alb - verde crud, în alb - galben muștar, în alb - roșu, creează o atmosferă revigorantă, dar în același timp deosebit de relaxantă. Combinația dintre alb și portocaliu, de asemenea va aduce un surplus de prospețime bucătăriei tale.

Dacă bucătăria este lipsită de lumină naturală, poți opta pentru surse artificiale în număr mai mare care să scoată în evidență anumite detalii (blatul de lucru, podeaua) și pentru a pune în valoare diverse obiecte decorative.

Luminile se aleg și în funcție de mobilier, spre exemplu, alegem o lumină caldă dacă avem un mobilier din lemn, ori o lumină rece atunci când predomină fierul și sticla.

Ce tipuri de lumini artificiale putem folosi în bucătăria minimalistă? Putem folosi lumini de lucru, ambientale, de accentuare ori decorative.

După cum este posibilă folosirea unor straturi de lumini în bucătărie prin adăugarea mai multor corpuri de iluminat cu diferite straturi și grade de lumină.

by Sofazip Romania

Popular Posts

Instagram

Urmărește-ne

Newsletter